x
Spoiny
Fuga wieńczy dzieło – porady firmy ALPOL GIPS
2007-06-28
Firma Alpol GIPS produkuje dwa rodzaje zapraw do spoinowania: spoiny wąskie 2-6 mm ALPOL AS 210 - AS 295 do płytek o małych wymiarach oraz spoiny szerokie 7-12 mm  ALPOL AS 200 - AS 287 do dużych płytek.
Zalety spoin ALPOL:
  • odporność na zabrudzenia i powstawanie białych wykwitów,
  • odpowiednia wytrzymałość, przyczepność do krawędzi płytek,
  • mrozoodporność,
  • mała absorpcja wody,
  • bardzo dobre właściwości robocze (zaprawę łatwo się nakłada, rozprowadza i wygładza),
  • bardzo dobra urabialność (zaprawa nie spływa, nie rozwarstwia się, nie oddaje wody do podłoża).

Spoiny ALPOL mogą być z powodzeniem stosowane wewnątrz, jak i na zewnątrz. Można je wykorzystywać do spoinowania różnego rodzaju okładzin (płytek ceramicznych, gresowych, kamiennych, poza marmurowymi).

Estetyczny wygląd spoin osiąga się nie tylko dzięki perfekcyjnemu wykonaniu robót, ale również dzięki odpowiedniej kolorystyce zaprawy. ALPOL oferuje spoiny wąskie w 18, a szerokie w 8 kolorach.

Podczas spoinowania należy przestrzegać kilku ważnych zaleceń:
  • do spoinowania można przystąpić po usunięciu krzyżyków dystansowych oraz po stwardnieniu i wyschnięciu kleju, na którym ułożono płytki. Przy zastosowaniu kleju ALPOL AK 512 i AK 516 czas ten wynosi minimum 6 godzin od położenia płytek. W przypadku pozostałych klejów ALPOL minimum 48 godzin. Nieprzestrzeganie tego zalecenia może skutkować powstaniem spękań, przebarwień oraz wykwitów na powierzchni spoiny,
  • przed spoinowaniem trzeba usunąć resztki kleju ze szczelin między płytkami, oczyścić je i odkurzyć, a następnie krawędzie płytek przetrzeć wilgotną gąbką,
  • zawartość opakowania należy wymieszać z podaną na etykiecie ilością czystej, chłodnej wody. Mieszać ręcznie lub mechanicznie przez około 3 minuty do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Następnie odstawić, a po około 3 minutach ponownie wymieszać. Do mieszania używać czystych naczyń i narzędzi. Przestrzegać ściśle zaleceń dotyczących dozowania wody, gdyż przedozowanie pogarsza wszystkie cechy spoiny: wytrzymałość, czas wiązania, twardość, nasiąkliwość i trwałość oraz może być przyczyną powstania przebarwień i spękań. Zaprawę należy zużywać w ciągu 40-50 minut od zarobienia z wodą. W przypadku zgęstnienia masy w tym czasie należy ją ponownie wymieszać nie dolewając wody,
  • gotową zaprawę do spoinowania zaleca się nanosić na płytki szpachelką i wypełniać dokładnie przestrzenie między płytkami za pomocą gumowej packi, najpierw ruchem ukośnym, a następnie ruchem prostopadłym do krawędzi płytek, jednocześnie zbierając nadmiar masy. Po upływie około 10 minut należy wyrównać i wygładzić wilgotna, czystą gąbką,
  • odczekać 1-2 dni, a następnie przetrzeć powierzchnię spoiny i płytek suchą, miękką szmatką, usuwając z nich nalot,
  • w okresie kilku dni od wykonania, należy chronić spoiny na zewnątrz obiektów przed deszczem, mrozem oraz nadmiernym nasłonecznieniem. W pomieszczeniach wewnętrznych nie wolno dopuścić do przesuszenia spoin. W przypadku niskiej wilgotności trzeba, co kilka godzin przecierać je wilgotną gąbką. Do zmywania powierzchni w tym czasie zaleca się używać czystej wody bez dodatkowych środków zmywających, które mogą spowodować przebarwienie spoin.
Stosując się do podanych zaleceń, spoiny zachowają estetyczny wygląd i kolorystykę przez wiele lat.