Posadzki
Co idzie na rynku? ...Nowe posadzki ALPOL
2007-05-24

Grupa ALPOL działa na rynku budowlanym już od 15 lat. Dzięki innowacyjności i stałej dbałości o jakość produktów znajduje się obecnie wśród najdynamiczniej rozwijających się firm branży budowlanej w Polsce. Zajmuje również czołową pozycję w grupie producentów wyrobów chemii budowlanej. Oferta rynkowa wyrobów marki ALPOL jest wciąż rozwijana i obecnie obejmuje ponad 100 produktów. Uzupełnieniem dotychczasowej oferty są dwie nowe szybkowiążące posadzki ALPOL AP 410 i ALPOL AP 421.

Pierwsza z nich to samorozlewna szybkowiążąca posadzka ALPOL AP 410 klasy CT-C25-F6-B1,0 doskonale nadaje się do układania wylewek o grubości 5-35 mm. Może służyć również jako posadzka wyrównująca i naprawcza we wszelkich pracach remontowych na podłożach betonowych. Przyśpieszony proces wiązania pozwala skrócić czas pracy potrzebny na położenie podkładu podłogowego do jednej doby, dlatego zalecana jest szczególnie tam, gdzie wymagany jest szybki postęp prac wykończeniowych. Posadzka ALPOL AP 410 może stanowić ostateczną powierzchnię przeznaczoną pod płytki gresowe, terakotę czy marmur.

Druga z naszych nowości znajduje zastosowanie, jeżeli w pomieszczeniu mają być układane panele podłogowe, wykładzina, mozaika, płytki PCW lub parkiet. Wówczas należy powierzchnię posadzki ALPOL AP 410 wyrównać szybkowiążącą, samopoziomującą, cienkowarstwową posadzką ALPOL AP 421 klasy CT-C25-F7-B1,0. Wylana na grubość 2-10 mm tworzy idealnie gładką i równą powierzchnię, na którą po 24 godzinach można położyć warstwę materiału wykończeniowego pod warunkiem, że wilgotność posadzki nie przekracza 2,5%. Posadzką ALPOL AP 421 można wyrównywać również powierzchnie posadzki ALPOL AP 400.

Prostota i szybkość wykonania

Przygotowanie posadzek ALPOL AP 410 i ALPOL AP 421 polega, tak jak w przypadku innych suchych mieszanek budowlanych, na uzyskaniu jednorodnej mieszaniny, która powstaje po wymieszaniu produktu z odpowiednią ilością wody. Ważnym elementem jest przerwa w mieszaniu trwająca około 5 minut, umożliwiająca odpowietrzenie masy i rozpuszczenie komponentów chemicznych. Następnie masę należy ponownie wymieszać. Gotową należy wylać na uprzednio zagruntowane podłoże gruntem ALPOL AG 703. Ze względu na właściwości samopoziomujące proces wyrównywania jest znacznie ułatwiony. W kolejnym etapie posadzkę należy odpowietrzyć wałkiem kolczastym o wysokości kolców dobranych do grubości wylanej posadzki. Przerwy w wylewaniu kolejnych partii nie powinny przekraczać 15 minut. Wszystkie te czynności pozwalają osiągnąć gładką i równą powierzchnię. Po upływie 6 godzin od wylania w warunkach dojrzewania (temperatura 20°C, wilgotność 60%) dopuszcza się niewielki ruch pieszy. W posadzkach należy wykonać nacięcia dylatacyjne.

Potwierdzona jakość produktów ALPOL

Posadzki ALPOL AP 410 i ALPOL AP 421 spełniają wymagania normy PN-EN 13813:2003 i są oznaczone europejskim znakiem CE, co dopuszcza je do powszechnego obrotu we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Firma ALPOL GIPS wystawiła na oba produkty Europejską Deklarację Zgodności. Obie posadzki posiadają również Atesty PZH.